Information till hundägare och boende i Sättuna/Säby

I vårt vackra område Sättuna/Säby finns det ett aktivt hundliv, med cirka 15 hundar som regelbundet syns tillsammans med sina ägare på promenader eller cykelturer. Vi är glada över att se så många av våra boende ute och njuta av våra gemensamma gator och grönområden.

Hundägarnas Ansvar och Samverkan
Med så många hundar i området finns det naturligtvis många tillfällen då hundar möts, och ibland kan det hända att hundar smiter från sina ägare eller reagerar oväntat på andra hundar eller människor. Sådana händelser kan orsaka olust eller oro för både andra hundägare och boende.

Vi vill därför påminna alla hundägare om det viktiga ansvaret att hålla sina hundar under uppsikt och se till att de är kopplade när de vistas på allmän plats. Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter är varje hundägare skyldig att se till att hunden inte orsakar skada för andra. Detta är särskilt viktigt att tänka på i vårt område, där många hundar och människor vistas nära varandra dagligen.

Samfällighetens roll
Som samfällighetsförening har vi dock inget direkt ansvar eller befogenhet att ställa krav på hundägare. Eventuella problem som uppstår mellan hundägare eller mellan en hundägare och en annan boende är strikt ett ansvar mellan de berörda parterna. Vi uppmuntrar alla att föra en öppen och vänlig dialog om eventuella bekymmer, och att sträva efter att lösa sådana situationer genom förståelse och samarbete.

Vad göra vid incidenter?
Om en incident inträffar där en hund orsakar skada eller obehag, rekommenderar vi att de inblandade hundägarna omgående kontaktar varandra för att diskutera situationen och hitta en lösning. Om en lösning inte kan nås, eller om någon känner sig utsatt för en riskfylld situation, kan en anmälan göras till Länsstyrelsen, som har befogenhet att utreda frågor kring djurhållning.

En Trygg och Trivsam Miljö för Alla
Vi hoppas att alla hundägare och boende i Sättuna/Säby kan hjälpas åt att skapa en trygg och trivsam miljö där både människor och djur kan känna sig säkra och välkomna. Låt oss arbeta tillsammans för ett harmoniskt och respektfullt område!

Tack för ert engagemang och er förståelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *