Om Sättuna samfällighetsförening

Föreningens ändamål 
Sättuna samfällighetsförening i sin nuvarande form bildades 1991. Ändamålet med föreningen är att förvalta och utveckla gemensamma anläggningar i form av vägar, byggnader och markområden. Föreningen består av fyrtiofem fastigheter som tillsammans har ansvar för nedan beskrivna ytor och anläggningar. 

På kanslisvenska ur anläggningsförrättning 1988-10-20 nedan: 

Gemensamhetsanläggning skall inrättas och bestå av utfartsvägar, grönområden, lekplatser, samlingslokal, badstrand och brygga inom det skrafferade området av Sättuna Mellangård 1:4, Sättuna Backgård 7:6, Gallstranden 7:1 och Gallstranden 8:1 enligt kartkopia, aktbil D samt utfartsväg frän infarten till Sättuna Södergård 4:5 och söderut till utfartsvägen från Säby och vidare till den allmänna vägen 1136 (Bergsvägen), sträckan a – b – c enligt kartkopia, aktbil E. Pa avsnittet mellan Gallstrandsvägen och Bergsvägen skall vägen byggas och upprustas i huvudsak enligt upprättade projekteringshandlingar. I övrigt är anläggningen utförd


Föreningen olika delar 
Sättuna samfällighetsförenings förvaltning är uppdelade i två huvudsakliga delar, gemensamhetsanläggningar och vägar. 

Ekonomiskt redovisas delarna separat samt sammanslaget. Några av fastigheterna i Sättuna Samfällighetsförening är endast anslutna till vägen. 

Gemensamhetsanläggningar 

Övre grönområdet är i huvudsak en lekplats för mindre barn där föreningen ansvarar för underhåll och säkerhet. Där finns även en grönyta som används för insamlat ris under våren samt som temporär parkering för besökande. 

Det nedre grönområdet används för att spela fotboll och fritids-/trivselaktiviteter.


Båthuset i strandområdet 
Båthuset byggdes 1959 av de då boende sommarstugeägarna som senare skänkte detta till föreningen. En tillbyggd veranda gör huset till en mycket bra plats för fester och egna evenemang. Inventarier som stolar och bord finns. 


Strand 
Strandområdet är gräsbevuxet med en liten sandstrand samt en mysig grillplats.

Regler för strandområdet 
Ingen biltrafik är tillåten i strandområdet om det inte gäller arbete i samfällighetens regi eller hantering av båt. 

Kom ihåg att allemansrätten gäller så vi har ingen rätt att neka någon tillträde. Dock är våra möbler samt grillplats/båthus endast för oss boende i området. 


Vägen 
Samfälligheten ansvarar för anslutningsvägen från Bergsvägen till området.

För vägavsnittet gäller en hastighetsgräns på 70 km/tim. 

Områdets vägar är Sundsörsvägen och Gallstrandsvägen. Dessutom finns några stickvägar från Gallstrandsvägen belagda med asfalt samt grus.

Gällande hastighet på vägar i området är 30 km/tim men det rekommenderas starkt att hålla maximalt 20 km/tim då det bor många barn i området och lekplatser ligger längs områdesgatorna. 

Vinterhållning (snöröjning och sandning) sköts på entreprenad. 


Övrigt 

Pir och vatten 
Föreningen äger piren samt vattnet från stranden och ungefär 200 meter ut i Roxen. På piren finns en betongtrapp ned i vattnet och en gjuten plattform för att möjliggöra bad. Piren skyddar för höstarnas hårda nordanvindar och är en förutsättning för att bryggor ska överleva samt att stranden skyddas för erosion.

Fiske

Föreningen äger ingen fiskerätt i Roxen vid strandområdet trots att vi äger en del vatten enligt ovan. Roxens fiskevårdsförening säljer fiskekort. Observera att fiske från piren inte är tillåten då den samtidigt används som badplats med trappa för nedgång i vattnet. 

Jakt och rekreation 
Föreningen äger mark i Svartåmynningens naturreservat med jakträtt. Jakträtten kan arrenderas av medlemmar som har intresse för fågeljakt och har sedvanlig behörighet.

Södervy från kartprogram.
Högvatten, marken ligger till höger om tornet mestadels under vatten.

Läs mer om området här.


Arbetsdagar 
Föreningens medlemmar förväntas delta i det arbete som krävs för skötsel av området. Vi har normalt en arbetsdag på våren samt en på hösten. Mindre insatser kan även bli aktuella vid andra tillfällen.

Som medlemmar är vi alla delägare och därmed gemensamt ansvariga för skötseln av området. Genom att hålla vårt närområde välskött blir det trevligare att bo i Sättuna. Våra fastigheters värde påverkas också av hur området sköts. Ska vi betala för att anlita entreprenörer som utför samma arbete blir vi tvungna att höja avgifter till samfälligheten. Det finns inte heller något bättre sätt att förbättra gemenskapen och lära känna varandra än att arbeta tillsammans. 

Försök att närvara vid föreningens arbetsdagar. Om man av någon anledning inte kan närvara går det bra att anmäla sig till någon i styrelsen för att få andra uppgifter att utföra när det bättre passar. 


Kalender 

Vår 
Under april/maj städas samfällighetens gemensamhetsområden och brygga/flotte läggs i sjön. Vi planterar även i krukorna/farthinder. Program för arbetsdagar skickas per e-post samt lägga på hemsidan. Vid behov påkallas ytterligare städdag. 

Midsommar 
Runt helgen före midsommar städas området av en extra gång för att vara fint inför traditionella midsommarfestligheter på nedre grönområdet. 

Höst 
Runt sista helgen i oktober samlas vi och tar upp brygga/flotte, flyttar in möbler i båthuset för vinterförvaring. Samtidigt brukar våra två sjövattenföreningar stänga av och dränera sjövattenpumpar. 

Föreningens mötestillfällen 
Information om detta kommer via e-postutskick med hänvisning till vår hemsida. 

Styrelsen 
Styrelsen sammanträder regelbundet och ytterligare möte sker efter behov. Ta gärna kontakt med någon i styrelsen om Du undrar över något. Kontakt personligen eller skicka ett mail till respektive ledamot. 

Se separat lista med styrelsens kontaktuppgifter

Årsmöte 
Årsmöte hålls i maj. Motioner kan lämnas in året runt men skall lämnas in till styrelsen senast i mars månad för att kunna tas upp på stämman i maj.

Höstmöte informationsmöte 
Hålls i november/december månad efter behov. 

Hemsida 
Ligger på www.sattuna.se, för sprida information till våra medlemmar. 

Trivselaktiviteter görs inte i föreningens regi men uppstår ändå 
Inom Sättuna har vi några traditionella aktiviteter som arrangeras av boende i området. Midsommarfest samt halvregelbundna pubkvällar i båthuset samt tidigare sjöslaget mellan Sättuna och Säby. 


Övriga föreningar i området 

Roxtorps sjövattenförening 
Roxtorps sjövattenförening består av de fastigheter som är anslutna till sjövattensystemet på Gallstrandsvägens södra sida samt fem fastigheter anslutna på norra sidan av Gallstrandsvägen. Pump med hydrofor är placerade i utbyggnad på båthusgaveln.

Aqua Nord 
Aqua Nord bildades 1995 och består av de fastigheter som är anslutna till sjövattensystemet på Gallstrandsvägens norra sida. Pump med hydrofor är placerade i ett gult pumphus på föreningens fastighet vid piren.