Information om sikttriangel i korsning

2024-08-21: Detta inlägg är uppdaterat efter information från Linköpings kommuns byggavdelning angående sikttriangeln i korsningen Sundsörsvägen-Gallstrandsvägen. Ett ärende angående sikten i korsningen hade inkommit till kommunen.

”Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen gör bedömningen att även om det är en olägenhet med en hög häck intill vägen så bedöms detta inte vara en betydande olägenhet enligt 8 kap. 15 § plan- och bygglagen (2010:900) som utgör trafikfara. Detta då korsningen har en låg hastighet, det finns farthinder monterade, vägen är smal samt att det är långa avstånd i sikttriangeln. Med hänvisning till att häcken inte bedöms utgör en betydande olägenhet finns det inte några skäl till ytterligare åtgärder och därmed kan ärendet avskrivas.”

Sikttriangeln är alltså tillräcklig under förutsättning att inte häcken tillåts växa ut mot vägen. Höjden på häcken utgör inget problem enligt tjänstemannen.


Tänk på att röjning inne på tomtmark inom detaljplanerat område är fastighetsägarens ansvar. Föreningen kan inte gå in på privat mark för att säkerställa hela denna sikttriangel.

Enligt 8 kap 15 § i plan- och bygglagen (PBL) ska en tomt skötas så att risken för olycksfall begränsas och så att betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer. Det innebär att tomtägare är skyldiga bland annat att sköta häckar och annan vegetation så att trafiksäkerhetsfara inte uppstår. Med tomt menas här en för bebyggelse avsedd enhet.

Det faller dock inte på styrelsen att se till att detta efterlevs, utan det är kommunen som med stöd av 11 kap. PBL kan meddela föreläggande mot tomtägaren. Som exempel ur rättspraxis (före PBL trädde ikraft) kan nämnas RÅ 1967 not. K 68 och RÅ 1972 not. C 20, där Regeringsrätten godtagit byggnadsnämndens förelägganden om nedskärning av häck i gatukors till 80 centimeter inom 10 meter från vägkorsning.

(Informationen kommer från REV Vägopedia där SSF är medlem)


Du som har hörntomt (Linköpings kommun)

Om din tomt ligger intill en gång- och cykelväg eller gata ska du se till att dina växter inte är högre än 80 centimeter i en sikttriangel som sträcker sig minst 10 meter åt vardera hållet.


LAWLINE fråga/svar

Skyldigheter att klippa ner häck vid korsning

Hej

Vilka skyldigheter i lagen har man på att klippa ner en häck om man bor i en korsning?

Jag har läst att den ska vara 80cm hög 10m åt båda hållen, men är det ett krav i lagen eller ett önskemål från kommunerna?

Vad kan man bli skyldig för om man inte följer rekommendationerna?

LAWLINE SVARAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Din fråga rör främst Plan och bygglagen (PBL).

Som fastighetsägare har man en skyldighet att hålla sin tomt i vårdat skick samt att se till att den sköts så att risken för olycksfall och betydande olägenheter för omgivningen och trafiken inte uppkommer (PBL 8 kap. 15 §). Sikten är något som är av vikt för alla trafikanter.

Det råder dock lite olika rekommendationer från olika kommuner, så gällande de specifika måtten ska man vända sig till sin egna kommun. För många av kommunerna gäller det dock att fastighetsägarna som har en hörntomt (befinner sig i en korsning), ska se till att växter och buskage inte är högre än 80 cm över gatans nivå. Detta får sedan sträcka sig 10 meter åt vardera håll.

Om det uppstår olägenheter i trafiken för att man inte har klippt ner sin häck ordentligt så kan det leda till att kommunen förelägger fastighetsägaren att klippa ner växtligheten kombinerat med eventuellt vite. Däremot, om en olycka uppstår på grund av att du inte har klippt din häck så kan det leda till att du som fastighetsägare blir skadeståndsskyldig (PBL 8 kap. 15 §).

Jag rekommenderar således att du klipper ner din häck till rekommenderad standard. Det är krav i lag att fastighetsägare ska hålla sin tomt i skick, så att tomten inte orsakar olyckor eller liknande på grund av exempelvis dålig sikt.

Från Lawline