månadsarkiv: september 2022

Vid om- och nybyggnation av fastighet

Nu är den uppdaterad kring vad som gäller vid om- och nybyggnation av fastighet inom samfälligheten och det som heter slitage-ersättning.

Johnny Lindström
Ordf Sättuna Samfällighetsförening

INFORMATION VID NYBYGGNAD/OMBYGGNAD
Vid ombyggnation samt nybyggnation är fastighetsägare skyldiga att kontakta samfälligheten för att göra en besiktning av vägen. Detta för att bestämma skick på väg innan extra transporter startar. Information bör också framkomma i vilken utsträckning det blir transporter.

När detta sker kan en fastighetsägare bli skyldig att ersätta samfälligheten med en s.k. slitageersättning, allt enligt anläggningslag  §48a.

48 a §   Om en fastighet som deltar i en gemensamhetsanläggning som avser väg tillfälligt använder anläggningen i väsentligt större omfattning än som får anses svara mot fastighetens andelstal för driftkostnaderna, är fastighetens ägare skyldig att till samfälligheten utge skälig ersättning för de kostnader som uppkommer till följd av den ändrade användningen.”

Detta ligger alltså helt utanför eventuella skador och är alltså en ersättning för ökat slitage. Den avgift man idag erlägger bygger på att vägen trafikeras normalt från samtliga fastigheter. Observera att detta blir en ren bedömningsfråga.